Preguntes freqüents (FAQ)

Què és el homeschooling?

El homeschooling engloba totes les formes d’educar fora del sistema escolar. Els pares es fan responsables Ć­ntegrament de l’educació dels seus fills, tambĆ© en l’Ć mbit acadĆØmic i formatiu. Dins d’aquesta opció existeixen moltes formes de portar a terme aquesta educació no escolaritzada.

Existeixen tantes formes d’educar a casa com famĆ­lies, i aquesta opció permet adaptar l’activitat formativa a les necessitats de la famĆ­lia.

Existeixen famĆ­lies que literalment traslladen l’escola a casa seguint els mateixos horaris, matĆØries, currĆ­culum, ritme, etc., que el sistema escolar, acompanyats i dirigits pels seus pares. TambĆ© existeixen famĆ­lies que no segueixen cap currĆ­culum escolar, ni parcelĀ·len el temps d’aprenentatge, segueixen el ritme i forma d’aprenentatge dels seus fills, etc. I tambĆ© hi ha qui crea un estructura a mig camĆ­, seguint un currĆ­culum però amb una metodologia diferent, qui posa mĆ©s ĆØmfasi en l’ensenyament de les arts, qui fa horaris flexibles, qui fa un currĆ­culum estranger, etc.

El Homeschooling abraƧa totes les formes educatives fora del sistema institucional escolar.

Què és unschooling?

L’unschooling Ć©s una forma d’educar a casa, una filosofia pedagògica dins del homeschooling que principalment es caracteritza per no diferenciar l’aprenentatge de la vida mateixa. No es segueixen horaris, ni currĆ­culum, ni metodologies d’ensenyament per acompanyar als infants. La seva filosofia es basa en acompanyar als seus infants en tot moment i en tots els aspectes de la vida, en base a que l’aprenentatge es dona en qualsevol lloc i moment, i no es pot classificar, endreƧar ni parcel-lar.

Què no és homeschooling?

– Homeschooling no Ć©s educar als fills a casa dels 0 als 6 anys, ja que la obligatorietat d’escolarització reglada Ć©s dels 6 als 16 anys.
– Homeschooling no Ć©s estar escolaritzat però seguir l’escola telemĆ ticament, Ć©s a dir, seguir les classes en lĆ­nia del sistema educatiu reglat.
– Homeschooling no Ć©s estar escolaritzat en una escola lliure, homologada o no.
– Homeschooling no Ć©s delegar l’educació en un tutor, escola o sistema educatiu.

QuĆØ Ć©s el mĆ©s positiu de l’Educació en FamĆ­lia?

Ɖs una opció que permet oferir una educació flexible en horari i estructura que aculli les necessitats de la famĆ­lia (dels infants principalment) en ritme i forma d’aprenentatge, i tambĆ© dels pares per com acompanyar als infants de forma relaxada.
Permet una educació més individualitzada, centrada en la criatura. Un gran avantatge per a infants amb ments diferents.
Permet un educació sense la tensió de seguir un sistema amb exĆ mens i deures, fent que l’infant es centri nomĆ©s en l’aprenentatge i no en la demostració del seu nivell educatiu o capacitat de retenció/memòria.
L’infant s’enfoca en la forma mĆ©s òptima per si mateix i en el que realment vol fer, fent aixĆ­ que el seu aprenentatge sigui mĆ©s efectiu.
S’utilitza l’entorn i les activitats que se’n deriven per aprendre, fent l’aprenentatge mĆ©s vivencial, menys teòric.
La socialització és lliure, sol haver-hi més facilitat per poder socialitzar amb persones de diferents edats, en diferents moments del dia, en la
freqüència i durada que l’infant realment necessiti. En el dia a dia ens trobem amb moltes situacions diferents en que la socialització es
dona de forma natural i lliure.

Quins desavantatges tƩ?

El fet de no ser una opció regulada ens deixa al col·lectiu en una inseguretat jurídica que, moltes vegades, genera angoixa a les famílies.
Pel mateix motiu els nostres infants tampoc tenen opció a titulació, tot i que es poden aconseguir de diferents maneres, com us expliquem més endavant.

Per on comenƧo?

Tant si desescolaritzeu com si és una opció que valoreu des del principi, recomanem un espai per pensar en com voleu fer escola a casa.
Revisar les necessitats de la famĆ­lia, observar els infants, i segons les edats i etapes de desenvolupament identificar realitats i reflexionar
de quina forma voleu acompanyar-les.
Hi ha moltes maneres d’acompanyar, metodologies, filosofies i pedagogies… Reviseu i trieu la que us satisfaci i cobreixi millor les vostres
necessitats.

Ƨ
Es necessita algun títol o formació per educar a casa? Has de ser mestre?

Com que de moment és una opció al marge del sistema, no és necessari res, ni ser mestre ni acreditar formació.
A nivell individual, valoreu si voleu investigar i formar-vos en pedagogies afins a la vostra forma de pensar i educar.
Un convenciment que compartim els homeschoolers Ʃs que no es tracta de saber-ho tot, abans que ells, per a poder-los-ho ensenyar, sino tenir
la motivació i predisposició per aprendre amb ells.
El mite de “si no ets mestre no pots ensenyar als teus fills” el desmunten la majoria de famĆ­lies homeschoolers, ja que en la majoria no hi ha mestres entre els pares.

El Homeschooling ara per ara no té accés a la titulació de forma específica, és a dir, no es fan exàmens concrets a edats concretes per a què es puguin validar els coneixements que tenen els infants.

Les vies per obtenir titulació homologada son molt variades:

– Incorporar-se a 4t d’ESO. Inscriure’s a l’educació presencial homologada a 4t d’ESO i fer els exĆ mens corresponents, aprovar-los i obtenir el tĆ­tol.

– Esperar als 18 anys i presentar-se per lliure als exĆ mens de l’ESO.

– Presentar-se, als 17 anys, a les proves d’accĆ©s per accedir a Cicles de Formació Professional de Grau MitjĆ . Això no serveix per obtenir el tĆ­tol de l’ESO, sinó per accedir a estudis reglats que li permetin accedir a un tĆ­tol de grau mitjĆ . Un cop supera la prova, s’ha de triar una formació de grau mitjĆ  per incorporar-se al sistema reglat. En acabar, es pot seguir a Formació Professional de Grau Superior i posteriorment, si volguĆ©s, podria accedir a la Universitat.

– Presentar-se, als 19 anys, a les proves d’accĆ©s per a Cicles Formatius de Grau Superior. Això no serveix per obtenir el tĆ­tol de l’ESO, sinó per accedir a estudis reglats de grau superior que li permetin accedir a un tĆ­tol.

– Matricular-se a CIDEAD o l’IOC. Aquestes escoles a distĆ ncia son reconegudes a Espanya, per tant expedeixen els tĆ­tols homologats. Per accedir però, necessites complir certs requisits.

– Obtenir titulació estrangera:

1. Matricular-se a una escola a distĆ ncia amb seu estrangera. N’hi ha que operen a Espanya, com per exemple: Clonlara, Epysteme, Instituto del PacĆ­fico, etc. Cal informar-se molt bĆ© abans, ja que no totes garanteixen la convalidació, i cal tenir clar quĆØ ofereixen i si donen garanties.
2. Accedir directament a la Open University. No és necessària cap titulació prèvia.

SOCIALITZACIƓ:

Com socialitzen els nenes educats a casa?

La socialització Ć©s el procĆ©s pel qual una persona s’adapta i interioritza el seu entorn i la cultura del grup social on viu, incorporant els elements socioculturals que se li posen a l’abast, fent-los propis i establint, en relació a la seva manera de ser, la importĆ ncia que exerciran en la seva vida quotidiana i que, finalment, contribuĆÆrĆ n a construĆÆr la seva identitat.
(https://ca.wikipedia.org/wiki/Socialitzaci%C3%B3)

La socialització Ć©s una necessitat, per tant els pares homeschoolers l’atenem com qualsevol altra. El primer agent socialitzador Ć©s la famĆ­lia, i Ć©s l’intermediari principal per l’acostament a la cultura en la que viu l’infant.

El fet de fer escola a casa beneficia la socialització i immersió social perquĆØ els infants viuen la vida quotidiana del seu entorn dia a dia, permetent que s’empapi d’aquesta. Anar al mercat, a correus, a hisenda, etc., acompanyant a la seva famĆ­lia i referents adults, permet a l’infant submergir-se en la societat en la que viu i el entendre el seu funcionament de forma natural i holĆ­stica. Relacionar-se amb tot tipus de persones, no nomĆ©s amb els seus iguals, tambĆ© enriqueix la seva socialització.

A banda, per tal que l’infant es trobi amb els seus iguals hi ha diverses possibilitats, des de les trobades de famĆ­lies homeschoolers per territori que s’organitzen dins de Coordinadora, a activitats organitzades per tal que es donin grups d’aprenentatge, activitats i trobades familiars. TambĆ© podeu facilitar la socialització local, en el propi barri o poble, a travĆ©s de les activitats extraescolars, grups de trobada, esplai, campaments, etc.

Hi ha mĆŗltiples formes d’oferir una socialització sana i adequada a la edat i etapa de desenvolupament de l’infant. Diversos estudis avalen que la socialització en infants homeschoolers Ć©s igual, i fins i tot superior, que la dels nens escolaritzats. Podeu consultar diverses pĆ gines, entre elles: https://nheri.org/research-facts-on-homeschooling/ (Exemple d’Estats Units, on el Homeschooling estĆ  regulat i reconegut).

ECONOMIA:

Com s’organitzen les famĆ­lies homeschoolers econòmicament?

Tal i com amb la pedagogia hi ha tantes formes com famĆ­lies, amb l’economia ens trobem amb la mateixa situació.

Alguns exemples son:

– Un dels dos progenitors no treballa, els dos progenitors treballen a temps parcial fent torns alterns, un progenitor tĆ© una feina fixa i l’altre un treball flexible en horaris i dedicació, els dos progenitors tenen treballs flexibles amb horaris flexibles, etc.

El perfil econòmic, al contrari del que es pensa normalment, Ć©s molt variat. Aquesta opció abraƧa molts nivells econòmics, no nomĆ©s els mĆ©s elevats. Educar a casa ofereix la oportunitat de viure de forma diferent no nomĆ©s l’educació, tambĆ© l’economia i la organització econòmica a casa.

Preferim veure-ho com una oportunitat, mƩs que no com una desavantatge.

 

Feu cap tipus de seguiment del que aprenen: exĆ mens, reunions, treballs?

No. Som una associació de famĆ­lies on cadascuna s’organitza com vol i tria la pedagogia que millor encaixa en la seva manera d’entendre l’educació. No funcionem com “escoleta”, escola en lĆ­nia o com escola alternativa.

Oferiu assessorament legal?

Si teniu necessitat d’assessorar-vos legalment perquĆØ heu rebut una citació o la situació de la vostra canalla Ć©s especialment complicada, podem posar-vos en contacte amb una advocada especialitzada en homeschooling.

Ā 

Aparició als mitjans:

. Programa “Retrats”, de TV3 dedicat al homeschooling, on entrevisten a diverses famĆ­lies associades a la CCRRH l’any 2016. https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/retrats/lescola-a-casa-homeschooling/video/5590408/

. El programa “Viu la vida” de RĆ dio Mataró, entrevista a Maria Bellmunt (llavors presidenta de la CCRRH) degut a la presentació del seu llibre “Fuera del Sistema Escolar”, Homeschooling Innovacion Educativa.

. L’Anoia Diari publica una entrevista a famĆ­lies anoienques que fan l’escola a casa: https://anoiadiari.cat/ensenyament/escola-casa-obre-pas-opcio-anoia/

. Versió RAC1 entrevista a Yvonne Laborda per parlar de Homeschooling i Unschooling: https://www.rac1.cat/versio/blog/no-cal-que-els-nens-vagin-a-lescola-leducacio-a-casa-es-mes-natural.html

. El PaĆ­s entrevista a LluĆ­s Vives, llavors president de la CCRRH i a la seva famĆ­lia, sobre la seva experiĆØncia homeschooler: https://elpais.com/politica/2016/09/28/actualidad/1475077550550507.html

. CompareixenƧa al Parlament de Catalunya (4 d’abril de 2017). La CCRRH hi va ser present de la mĆ  de la Carlota Sala, en representació de totes les famĆ­lies que hi formem part: https://www.youtube.com/watch?v=tCB8_nSCkVQ (resum d’intervencions)

https://www.educarenfamilia.org/post/2017/04/04/Compareixen%C3%A7a-al-Parlament-de-Catalunya (Resum al nostre blog) Gravació íntegra al Canal Parlament: https://www.parlament.cat/ext/f? P=700:15:0 ::: 15, RR RIR, CIR:P15 ID VIDEO P15 ID AGRUPACIO:7951959 17489

. L’educació en famĆ­lia al “Blog de Mestres” de Catalunya RĆ dio, entrevisten a Carlota Sala i la seva famĆ­lia: https://www.ccma.cat/catradio/blog-de-mestres/fitxa-programa/1383/

. L’educació en famĆ­lia al “Blog de Mestres” de Catalunya Radio, entrevisten a Carlota Sala i la seva famĆ­lia: https://www.ccma.cat/catradio/blog-de-mestres/fitxa-programa/1383/

. Homeschooling al TelenotĆ­cies Comarques (Lleida). Entrevista a Yvonne Laborda, llavors membre de la CCRRH. https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/nous-models-educatius/video/5670385/

. L’educació en famĆ­lia a “L’ofici d’educar” de Catalunya Radio. Entrevista a Carlota Sala, membre de la CCRRH, i l’Anna Ferrer, una de les mares fundadores de l’associació: https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/lofici-deducar/lofici-deducar/audio/965710/

. L’educació en famĆ­lia i la CCRRH al Vilaweb. Entrevista a diverses famĆ­lies de l’associació, entre elles una de les mares fundadores de la mateixa, la Marleen Vandewiele: https://www.vilaweb.cat/noticies/aprendre-sense-anar-a-lescola/

. Tertulia sobre Homeschooling al programa En Voz Alta, de RNE, amb la pariticipació d’Yvonne Laborda i Madalen Goiria: https://www.rtve.es/play/audios/el-canto-del-grillo/eva-educar-casa-2017-12-22t01-48-065571339/4386000/

. Entrevista de “Oh Mother Where Art Thou” a Ana Alvarez-Errecalde, membre de la CCRRH, sobre unschooling: https://ohmotherbarcelona.com/2018/11/09/unschooling-an-alternative-education-ana-alvarez-errecalde-ep4/

. “Son 4 dies” de Radio 4 parla sobre homeschooling entrevistant a LluĆ­s Vives, llavors president de la CCRRH, i la Glòria Augusto i Aranzazu Colom, mares associades (des del minut 32): http://mvod.lvlt.rtve.es/resources/TE SSON4DI/mp3/6/5/1548498528156.mp3

. “En Directe” de Radio 4 entrevista a Carlota Sala, llavors presidenta de la CCRRH, sobre homeschooling desprĆ©s del confinament (14-01-2020). (Els primers 20 minuts): https://www.rtve.es/play/audios/en-directe-a-radio-4/directe-radio-4-14-09-20-2a-hora/5662445/